Koło Gospodyń Wiejskich w Karakulach otrzymało wyróżnienie w II edycji konkursu "Tradycyjny stół wielkanocny".
Żurek na zakwasie, swojski chleb, pasztet z królika, zawijaniec Mazura, kwiat drożdżowy, „basieski nieudacznik”, czarnina, szynka okraśna w cieście gryczanym, kliny podlaskie i wiele innych smakołyków z całego regionu zaprezentowały w niedzielę podlaskie gospodynie i gospodarze podczas drugiej edycji konkursu „Tradycyjny stół wielkanocny” organizowanego przez Marszałka Województwa Podlaskiego. Konkurs odbył się w niedzielę 31 marca w Korycinach.
W tym roku swoje potrawy, wypieki i dekoracje wielkanocne prezentowało aż 70 Kół Gospodyń Wiejskich z Podlaskiego.
- Odzew z jakim spotkał się drugi konkurs na tradycyjny stół wielkanocny przerósł nasze oczekiwania – to ogromnie cieszy – powiedział Wicemarszałek Województwa Podlaskiego Stanisław Derehajło. – Dziękuję, że kultywujecie nasze kulinarne tradycje, tradycje naszych przodków, że przekazujecie je kolejnym pokoleniom.
Jury miało nie lada problem z wyborem spośród tylu wspaniałych prezentacji tych najpiękniejszych, najbardziej tradycyjnych i najsmaczniejszych. Po długich degustacjach i naradach wskazało zwycięzców. Wśród nich znalazły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Karakulach, które znalazły się wśród wyróżnionych laureatów.
źródło: Wrota Podlasia
Panie z KGW w Karakulach odebrały nagrodny z rąk Wicemarszałka Derehajło i dyrektora Polseru (foto:Wrota Podlasia)
Relacja w TVP Białystok (oglądaj od 16 minuty)