18. mistrzów kuchni z całej Polski rywalizowało w pierwszym Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Smaki Podlasia”, który odbył się w Supraślu.
To pierwsze takie wydarzenie w Podlaskiem promujące region i produkty regionalne. W konkursie wzięło udział dziewięć ekip kucharskich dwuosobowych i 10 członków jury z całej Polski.
Zawodnicy do ostatniego momentu nie wiedzieli z jakich produktów będą musieli przygotować konkursowe potrawy. W czarnych skrzynkach - „black boxach” ukryto kurczaka, włoszczyznę, buraka, ser koryciński, kaszę pęczak, śmietanę i musztardę. To z nich kucharze mieli w ciągu 90 minut wyczarować po sześć talerzy dla komisji konkursowej. Jak się okazało dobór produktów okazał się zaskoczeniem.
- To są smaki Podlasia, więc założyliśmy, że ziemniaki, kasza, mąka, to podstawa powiedział Krzysztof Półtorak, szef kuchni białostockiej restauracji Kawelin, uczestnik konkursu. - Okazało się, że tej mąki nam zabrakło i już to troszeczkę pokrzyżowało nam plany.
Pomysłodawcą podlaskich kulinarnych zmagań jest Artur Lenczewski, szef kuchni w Restauracji Pięć Dębów w Supraślu. Konkurs pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Podlaskiego i Burmistrza Supraśla odbył się 07 marca w Supraślu. Wydarzenie poprowadził Tomasz Purol, zwycięzca V edycji Top Chef Polska.
(opr. ms)