Burmistrz Supraśla wraz z przedstawicielami MOPS w Supraślu omawiali z Romualdem Turczyńskim - prezes Banku Żywności Suwałki – Białystok  wstępne założenia stworzenia w naszym mieście placówki Banku Żywności.


Pandemia Covid – 19 i związane z nią trudności życia codziennego pokazały jak ważna jest współpraca różnych organizacji rządowych i pozarządowych opiekujących się najuboższymi. Jedną z takich instytucji jest Stowarzyszenie “Bank Żywności” Suwałki – Białystok, zarejestrowane w marcu 2000 roku i od kwietnia 2001 roku będące członkiem Federacji Polskich Banków Żywności. Od lat współpracuje z organizacjami, instytucjami krajowymi i unijnymi oraz placówkami dobroczynnymi stawiając sobie za cel zmniejszanie obszarów niedożywienia w naszym regionie oraz walkę z marnotrawstwem żywności. Bank nie prowadzi działalności gospodarczej. Gromadzi i rozdziela dary w formie pełnowartościowej żywności od wszelkich podmiotów gospodarczych (producentów, handlowców) z zachowaniem aktualnie obowiązujących przepisów prawa, wymogów higieny i norm sanitarno-epidemiologicznych. Zasadniczą część „skarbca” Banku stanowią produkty suche, a przez to najtrwalsze – makaron, kasza, ryż czy cukier – ale w miarę możliwości przyjmowane są także artykuły mięsne, rybne a nawet dania gotowe.

Obecnie zrodziła się idea, aby ulokować placówkę Banku w Supraślu. Oczywiście najpierw należy rozwiązać wiele kwestii organizacyjnych m.in. lokalizację magazynu czy sporządzenie listy potencjalnych odbiorców pomocy w takiej formie. Tym niemniej sam pomysł zyskał gorące poparcie władz gminy. Według wstępnych założeń w akcję rozdysponowania i transportu artykułów żywnościowych mogliby zostać zaangażowani pracownicy MOPS i członkowie Grupy Ratowniczej „Nadzieja”. Liczymy, że idea Banku znajdzie również poparcie wśród mieszkańców naszej gminy. Łączmy wspólnie siły, aby – zwłaszcza w tym trudnym czasie – nieść pomoc tym, którzy jej najbardziej potrzebują.