Tradycyjna kuchnia tatarska to prawdziwe bogactwo przepisów. Podstawą kuchni jest mięso (szczególnie baranina), nabiał oraz warzywa. Różnorodność kuchni tatarskiej wynika również z faktu, że w biegu historii Tatarzy stykali się z wieloma kulturami: grecką, turecką, ukraińską, kaukaską. Dania takie jak Katyk, bal-mai, kabartma Tatarzy zapożyczyli od Bułgarów, pelmeni oraz herbatę od Chińczyków, pilaw od Uzbekistańczyków, paklave (baklave) od Tadżyków.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju - mały projekt" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
![]() |
Adres: |
Urząd Miejski w Supraślu ul. Józefa Piłsudskiego 58 woj. podlaskie 16-030 Supraśl |
![]() |
mail: | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
![]() |
tel.: | 085 713 27 35 |
![]() |
www: | suprasl.pl |