Najbardziej powszechnymi daniami supraskimi są babka i kiszka ziemniaczana, kartacze oraz placki ziemniaczane zwane “ołatkami”. Babka ziemniaczana, zwana w Supraślu guglem, okulnikiem, ogulnikiem lub ulnikiem na stałe wpisała się w supraską tradycje kulinarną, której zazdrości nam nie jedna miejscowość. Podstawowym składnikiem supraskich specjałów są ziemniaki, podsmażona na oleju cebula, sól, jaja, a niekiedy i kasza manna lub gryczaną. Potrawy te są okraszane skwarkami ze słoniny albo boczkiem.
Do babki i kiszki ziemniaczanej doskonale pasuje zsiadłe mleko, czarna zbożowa kawa albo własnoręcznie zrobiony supraski podpiwek.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju - mały projekt" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
![]() |
Adres: |
Urząd Miejski w Supraślu ul. Józefa Piłsudskiego 58 woj. podlaskie 16-030 Supraśl |
![]() |
mail: | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
![]() |
tel.: | 085 713 27 35 |
![]() |
www: | suprasl.pl |