logo

Kuchnia Regionalna

Najbardziej powszechnymi daniami supraskimi są babka i kiszka ziemniaczana, kartacze oraz placki ziemniaczane zwane “ołatkami”. Babka ziemniaczana, zwana w Supraślu guglem, okulnikiem, ogulnikiem lub ulnikiem na stałe wpisała się w supraską tradycje kulinarną, której zazdrości nam nie jedna miejscowość.  Podstawowym składnikiem supraskich specjałów są ziemniaki, podsmażona na oleju cebula, sól, jaja, a niekiedy i kasza manna lub gryczaną. Potrawy te są okraszane skwarkami ze słoniny albo boczkiem.

Do babki i kiszki ziemniaczanej doskonale pasuje zsiadłe mleko, czarna zbożowa kawa albo własnoręcznie zrobiony supraski podpiwek.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju - mały projekt" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013

Napisz do nas

Dane kontaktowe

Adres:

Urząd Miejski w Supraślu

ul. Józefa Piłsudskiego 58

woj. podlaskie

16-030 Supraśl

 
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
tel.: 085 713 27 35
 
www:  suprasl.pl

Galeria

Obejrzyj największe atrakcje turystyczne:

Wszelkie prawa zastrzeżone | ©2018 Turystyka | zaloguj