logo

Regional cuisine

Najbardziej powszechnymi daniami supraskimi są babka i kiszka ziemniaczana, kartacze oraz placki ziemniaczane zwane “ołatkami”. Babka ziemniaczana, zwana w Supraślu guglem, okulnikiem, ogulnikiem lub ulnikiem na stałe wpisała się w supraską tradycje kulinarną, której zazdrości nam nie jedna miejscowość.  Podstawowym składnikiem supraskich specjałów są ziemniaki, podsmażona na oleju cebula, sól, jaja, a niekiedy i kasza manna lub gryczaną. Potrawy te są okraszane skwarkami ze słoniny albo boczkiem.

Do babki i kiszki ziemniaczanej doskonale pasuje zsiadłe mleko, czarna zbożowa kawa albo własnoręcznie zrobiony supraski podpiwek.

Projekt   współfinansowany   ze   środków
Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER
Program   Rozwoju  Obszarów   Wiejskich
na lata 2007 – 2013

Write to us

Contact details

Adres:

Urząd Miejski w Supraślu

ul. Józefa Piłsudskiego 58

woj. podlaskie

16-030 Supraśl

 
mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
tel.: 085 713 27 35
 
www:  suprasl.pl

Gallery

Obejrzyj największe atrakcje turystyczne:

Wszelkie prawa zastrzeżone | ©2019 Turystyka | zaloguj